Patří ke kuchyňským pracím absolvování dlouhých cest po kuchyni sem a tam? To bylo kdysi! Ve správně naplánované kuchyni budete mít cesty křížem krážem po kuchyni ušetřeny. Prostřednictvím plánování zón proto proveďte definici smysluplného uspořádání a vybavení pěti nejdůležitějších pracovních oblastí.
Dbejte na správné řazení skříněk a zásuvek podle postupu prací v kuchyni. Vše pak bude vždy po ruce a během vaření uděláte o 25% kroků méně.
V této kuchyňské zóně se umisťují typické polotovary denní spotřeby, jako například konzervy, rýže, těstoviny, ale také chlazené nápoje.
Tato kuchyňská zóna slouží k ukládání nádobí, sklenic, příborů.
Vedle dřezu a myčky nádobí se v této „mokré“ zóně nachází také odkapávač na nádobí, prostor pro odpadkové koše, stejně jako čistící a mycí prostředky.
Tato zóna patří k hlavní pracovní oblasti kuchyně. Zde se odehrává většina přípravných prací i příprav samotného vaření. Zde mají své místo pracovní příbory, kuchyňské elektrospotřebiče, ale také koření.
Tato kuchyňská zóna je vyhrazena pro varnou desku, troubu na pečení, mikrovlnnou troubu, odsavač par, hrnce, pánve, poklice, pracovní příbory a plechy na pečení.
V zásadě by měly být často používané zásoby a předměty uloženy v lehce a rychle dostupných výsuvech přímo pod pracovní deskou a stejně tak v první úrovni oblasti horních skříněk. Méně používané předměty se umisťují nad nebo pod tuto úroveň.
Zřídka používané předměty se ukládají do nejvyšší úrovně horních skříněk a do nejnižší úrovně spodních skříněk. Také toto vám ušetří čas při každodenní práci v kuchyni.